do kasy suma: 0,00 zł

Rioja Lía Reserva 2017 – musujące białe | Nivarius

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 179,00 zł

Cena regularna:

179.00
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Producent: Nivarius
Kod produktu: EF85-72464

Opis

Wino Rioja Lía Reserva 2017 – musujące białe | Nivarius

Wino białe musujące, Rioja, Nivarius. Kupaż viura, garnacha blanca i maturana blanca. Metoda tradycyjna, długie dojrzewanie na osadzie. Aromaty pieczonego jabłka, tostów maślanych, migdałów i suszonych owoców, z mineralnym akcentem. W ustach świeże, a jednocześnie kremowe i doskonale zrównoważone; długi, elegancki finisz. Dla miłośników solidnie zbudowanych win musujących z potencjałem dojrzewania.

Region i winnice

Obszary nasadzeń: Laderas del Moncalvillo i Sonsierra Riojana (viura), Clavijo (garnacha blanca) oraz Nalda, posiadłość Las Arcas (maturana blanca).
Wysokość: ok. 500–700 m n.p.m. (viura), 650 m (garnacha blanca), 820 m (maturana blanca).
Gleby: głównie piaszczyste oraz muły wapienne 

Styl i szczepy

Styl: wino białe, musujące (metoda tradycyjna)
Szczepy: viura 60%, garnacha blanca 20%, maturana blanca 20%

Charakter

Złote w kolorze, ze świetną intensywnością musowania. Pachnie pieczonym jabłkiem, maślanymi tostami, migdałami, suszonymi i pestkowymi owocami. W ustach świeże i pionowe, jednocześnie kremowe oraz doskonale zrównoważone. Dla miłośników dobrze zbudowanych win musujących z potencjałem starzenia.

Winifikacja

Delikatne tłoczenie bez odszypułkowania, fermentacja na dzikich drożdżach. Batonnage 2× tygodniowo przez pierwsze 3 mies., następnie statyczne dojrzewanie na osadzie przez ok. 14 mies. Tirage i druga fermentacja w butelce. Minimum 60 miesięcy dojrzewania na osadzie po drugiej fermentacji, następnie co najmniej 12 miesięcy dojrzewania dla ułożenia wina. Alkohol: 12,5%

Do jedzenia

Owoce morza, grillowane ryby, drób w lekkich sosach, kremowe sery.

Serwowanie

Temperatura podania: 6–8°C
Dekantacja: nie stosować
Potencjał: 5–8 lat od rocznika

FAQ: Rioja Lía Reserva 2017 (Nivarius)

Z jakich szczepów powstaje Lía Reserva?
Z viury (60%), garnacha blanca (20%) i maturana blanca (20%).

Jak powstaje musowanie?
Metodą tradycyjną: druga fermentacja odbywa się w butelce, po której wino bardzo długo dojrzewa na osadzie.

Jak długo dojrzewa na osadzie?
Minimum 60 miesięcy na osadzie po wtórnej fermentacji, a następnie co najmniej 12 miesięcy dalszego dojrzewania w butelce.

Jaki profil aromatyczno-smakowy?
Pieczone jabłko, maślane tosty, drożdże, migdały i suszone owoce; świeże, kremowe, długi finisz.

Z czym najlepiej łączyć?
Z owocami morza, grillowanymi rybami, drobiem oraz kremowymi serami.

Czy wymaga specjalnego serwisu?
Podawać dobrze schłodzone do 6–8°C; bez dekantacji.

 

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl