Cenniki do pobrania
Rioja Lía Reserva 2017 – musujące białe | Nivarius
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalni
Opis
Wino Rioja Lía Reserva 2017 – musujące białe | Nivarius
Wino białe musujące, Rioja, Nivarius. Kupaż viura, garnacha blanca i maturana blanca. Metoda tradycyjna, długie dojrzewanie na osadzie. Aromaty pieczonego jabłka, tostów maślanych, migdałów i suszonych owoców, z mineralnym akcentem. W ustach świeże, a jednocześnie kremowe i doskonale zrównoważone; długi, elegancki finisz. Dla miłośników solidnie zbudowanych win musujących z potencjałem dojrzewania.
Region i winnice
Obszary nasadzeń: Laderas del Moncalvillo i Sonsierra Riojana (viura), Clavijo (garnacha blanca) oraz Nalda, posiadłość Las Arcas (maturana blanca).
Wysokość: ok. 500–700 m n.p.m. (viura), 650 m (garnacha blanca), 820 m (maturana blanca).
Gleby: głównie piaszczyste oraz muły wapienne
Styl i szczepy
Styl: wino białe, musujące (metoda tradycyjna)
Szczepy: viura 60%, garnacha blanca 20%, maturana blanca 20%
Charakter
Złote w kolorze, ze świetną intensywnością musowania. Pachnie pieczonym jabłkiem, maślanymi tostami, migdałami, suszonymi i pestkowymi owocami. W ustach świeże i pionowe, jednocześnie kremowe oraz doskonale zrównoważone. Dla miłośników dobrze zbudowanych win musujących z potencjałem starzenia.
Winifikacja
Delikatne tłoczenie bez odszypułkowania, fermentacja na dzikich drożdżach. Batonnage 2× tygodniowo przez pierwsze 3 mies., następnie statyczne dojrzewanie na osadzie przez ok. 14 mies. Tirage i druga fermentacja w butelce. Minimum 60 miesięcy dojrzewania na osadzie po drugiej fermentacji, następnie co najmniej 12 miesięcy dojrzewania dla ułożenia wina. Alkohol: 12,5%
Do jedzenia
Owoce morza, grillowane ryby, drób w lekkich sosach, kremowe sery.
Serwowanie
Temperatura podania: 6–8°C
Dekantacja: nie stosować
Potencjał: 5–8 lat od rocznika
FAQ: Rioja Lía Reserva 2017 (Nivarius)
Z jakich szczepów powstaje Lía Reserva?
Z viury (60%), garnacha blanca (20%) i maturana blanca (20%).
Jak powstaje musowanie?
Metodą tradycyjną: druga fermentacja odbywa się w butelce, po której wino bardzo długo dojrzewa na osadzie.
Jak długo dojrzewa na osadzie?
Minimum 60 miesięcy na osadzie po wtórnej fermentacji, a następnie co najmniej 12 miesięcy dalszego dojrzewania w butelce.
Jaki profil aromatyczno-smakowy?
Pieczone jabłko, maślane tosty, drożdże, migdały i suszone owoce; świeże, kremowe, długi finisz.
Z czym najlepiej łączyć?
Z owocami morza, grillowanymi rybami, drobiem oraz kremowymi serami.
Czy wymaga specjalnego serwisu?
Podawać dobrze schłodzone do 6–8°C; bez dekantacji.