do kasy suma: 0,00 zł

Nivarius Lía - pet nat, musujące różowe

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 69,99 zł

Cena regularna:

69.99
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Producent: Nivarius
Kod produktu: BA37-10134

Opis

Wino Lía Nivarius “Pét-Nat” – różowe, musujące | Nivarius

Wino różowe, Rioja, Nivarius. 100% garnacha. Metoda ancestral, 4 mies. na osadzie (po zakończeniu fermentacji w butelce), leżakowane do góry dnem dla zachowania owocowości. Nuty: truskawka, malina, śliwka, rabarbar, drożdżowe ciasto. Idealne do krewetek, sałatek i kozich serów.

Region i producent

Region: Rioja (strefa Alto Najerilla, posiadłość Badarán: Aventines)
Producent: Nivarius | enolog: Raúl Tamayo
Winnice: ok. 650 m n.p.m.; mieszanka gleb glin żelazistych i wapiennych z komponentem piaszczystym (lekkość i owocowość przy dobrej strukturze).

Styl i szczepy

Styl: wino różowe, musujące (pét-nat)
Szczepy: garnacha 100%

Charakter

Pełne owocowej energii różowe wino musujące. Pachnie truskawkami, śliwkami, malinami, rabarbarem i drożdżowym ciastem. Na podniebieniu pokazuje subtelne musowanie, delikatną słodycz, dużo świeżości i kremowe zakończenie.

Winifikacja

Zbiór przy dojrzałości aromatycznej; delikatne tłoczenie bez dostępu tlenu; fermentacja w stali w niskiej temperaturze. Butelkowanie przed końcem fermentacji; dofermentowanie w butelce daje naturalny dwutlenek węgla. 4 miesiące na osadzie  Alkohol: 12,5% 

Do jedzenia

Krewetki i owoce morza, sałatki z cytrusami, kozie sery, azjatyckie przystawki.

Serwowanie

Temperatura: 6–8°C | Dekantacja: nie wymaga | Styl podania: butelka dobrze schłodzona; osad jest naturalny dla pét-nat.

FAQ: Lía Nivarius “Pét-Nat”

Z jakiego szczepu powstaje to wino?
W 100% z garnachy.

Jak jest wytwarzane?
Metodą ancestral: wino jest butelkowane przed końcem fermentacji, a dofermentowanie w butelce daje naturalne bąbelki; potem 4 miesiące na osadzie.

Jaki ma profil smakowy?
Truskawka, malina, śliwka, rabarbar i delikatne nuty drożdżowe; świeże, z kremowym finiszem.

Czy zawiera osad i czy to normalne?
Tak, osad jest naturalny dla pét-nat; przed podaniem dobrze schłodzić i nalewać ostrożnie.

Z czym najlepiej podać?
Krewetki, sałatki, kozie sery; sprawdzi się też jako aperitif.

Czy wymaga dekantacji?
Nie, wystarczy dobrze schłodzić do 6–8°C.

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl