Cenniki do pobrania
Mas Candí – Corpinnat z naturalistycznym sznytem
Własne winnice, ekologiczna uprawa, metoda tradycyjna. Corpinnat z Penedès, Brut Nature i długa autoliza.
Mas Candí to rzemieślnicze wina musujące oparte na xarello, macabeo, parelladzie i sumollu, a także kilka win spokojnych o klasycznym i naturalnym profilu. Ręczny zbiór, winifikacja w winiarni i dojrzewanie na osadzie zgodnie ze standardem Corpinnat.
Zamów online, odbierz w punkcie partnerskim lub w sklepie El Catado


Mas Candí Prohibit Brut Nature Corpinnat 2022 | musujące różowe
Mas Candí Segunyola Brut Nature Corpinnat 2017 | musujące białe
Region: Penedès , Katalonia - winiarnia znajduje się w Gunyoles d'Avinyonet, u bram Masywu Garraf.
Styl: klasyczne wina musujące, wina naturalne, czysty owoc, mineralność, elegancja
Szczepy: xarello, macabeo, parellada, sumoll
Do: ostygi, owoce morza, drób
Mas Candí w większości wytwarza wina musujące, bazujące na lokalnych odmianach. To przede wszystkim rolnicy i plantatorzy, skupieni na poszukiwaniu naturalnej równowagi winnic, pracy ekologicznej oraz biodynamicznej. Głównym enologiem w projekcie jest Ramon Jané, który poza Mas Candí podejmuje sporo winiarskich eksperymentów, jak na przykład sygnowana jego nazwiskiem linia pét-natów, win macerowanych, wolnych od dodanych siarczynów.
Historia w pigułce
Winiarnia znajduje się w Les Gunyoles (Avinyonet del Penedès), u bram Parku Przyrodniczego Garraf Massif, gdzie od XVII wieku udokumentowano, że rodzina Cuscó zaczęła uprawiać te ziemie. W 2005 roku Ramon Jané i Mercè Cuscó zbudowali winiarnię Mas Candí. Ramon studiował uprawę winorośli i enologię, odbywał staże w Burgundii i Szampanii. Od najmłodszych lat pracował w rodzinnych winnicach w Mas Rossell (30-hektarowa posiadłość). Pierwsze winogrona trafiły do winiarni w roku 2006. Od 2013 roku winiarze zaczęli minimalizować użycie siarczynów i śmiało zerkać w stronę produkcji naturalnej, a w 2018 oficjalnie dołączyli do Corpinnatu.
Czym jest Corpinnat ? Terroir i uprawa
Corpinnat to odłam producentów z serca Penedès, którzy pod wspólnym znakiem pokazują wina musujące z ręcznego zbioru, lokalnych odmian i długiej autolizy. W praktyce to zawężone pochodzenie i ostrzejsze standardy, z naciskiem na uprawy ekologiczne. Wszystkie winnice Mas Candí i winiarnia mają certyfikat ekologiczny (CCPAE). Winiarnia uprawia ok. 20 ha w Avinyonet del Penedès i Guardiola de Font-Rubí.
Winifikacja i styl
Selekcja w winnicy, zbiór ręczny. Spontaniczna fermentacja win bazowych, umiarkowana ekstrakcja i długie dojrzewanie w kontakcie z osadem. Styl: czysty owoc, mineralność, napięcie; w różu świeżość i soczystość.
Portfolio i wina kluczowe
-
Mas Candí Segunyola (musujące białe) – rdzeń stylu: elegancja, precyzja, napięcie, świeżość, złożoność, potencjał dojrzewania; 100% xarello.
-
Mas Candí Brut Nature (musujące białe) – uniwersalne: świeże, mineralne, eleganckie, z subtelnym i trwałym musem; klasyczny kupaż.
-
Mas Candí Prohibit Brut Nature (musujące różowe) – dojrzewanie na osadzie, owocowy charakter, świeżość; 100% sumoll.
-
Desig (spokojne białe) – selekcja win spokojnych producenta, idealna do kuchni sezonowej.
Jak wybierać w El Catador
-
Na start: Mas Candí Brut Nature – świeże, mineralne, świetny stosunek jakości do ceny.
-
Ambitniej: Segunyola – 100% xarello, większa głębia, dłuższy finisz, dojrzewanie min. 4 lata na osadzie.
-
Róż do kuchni śródziemnomorskiej i owoców morza: Prohibit Brut Nature – 100% Sumoll, owocowy charakter, dobra kwasowość.
Parowanie
-
Białe: ostrygi, owoce morza, drób, szparagi
-
Różowe: łosoś lub tuńczyk, risotto z cytryną i ziołami, drób z rozmarynem, kozie sery
FAQ
Czy to „nowoczesna” czy „tradycyjna” musująca Katalonia?
Bliżej naturalizującej klasyki: czysty owoc, mineralność, długa autoliza.
Skąd „naturalistyczny sznyt”?
Filozofia pracy w winnicy i w piwnicy, ekologiczna certyfikacja (CCPAE), nacisk na terroir.
Gdzie odbiorę zamówienie Mas Candí ?
W sklepie El Catador lub w punkcie partnerskim. Po potwierdzeniu zamówienia dostaniesz info o gotowości do odbioru.
Czym jest Corpinnat w kontekście Mas Candí?
To kolektyw producentów z Penedès, definiujący rygor jakości: ręczny zbiór, metoda tradycyjna, nacisk na lokalne odmiany i pochodzenie z wnętrza „serca Penedès”. Mas Candí jest członkiem inicjatywy.
Jakie wina wybrać na start?
Mas Candí Brut Nature jako klasykę domu; dla ambitniejszych degustacji Segunyola; dla kuchni med/seafood Prohibit (róż).
Jak długo dojrzewają bąbelki na osadzie?
Zależy od cuvée: np. Segunyola minimum 4 lata, Brut Nature ok. 18+ miesięcy, Prohibit min. 24 miesiące. Długość leżakowania buduje kremowość i drobny perlage.


