do kasy suma: 0,00 zł

Rioja La Condenada 2022 – czerwone | Artuke

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 399,00 zł

Cena regularna:

399.00
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Producent: Artuke
Kod produktu: A109-40020

Opis

Wino La Condenada 2020 – czerwone | Artuke

Czerwone, Rioja Alavesa, Artuke. Tempranillo 80% + graciano, garnacha, palomino fino 20%. 12–16 mies. w dębie fr. 600 l; miękka filtracja, bez stabilizacji. Nuty: dojrzałe czerwone owoce, zioła, lukrecja, piaskowa mineralność. Idealne do jagnięciny, grilla i gulaszy wołowych.

Region i producent

Region: Rioja Alavesa (Baños de Ebro)
Producent: Artuke (enolodzy: Arturo i Kike de Miguel Blanco)
Winnica: pojedyncza parcela “Camino Elciego”; krzewy „bush vines”; ekspozycja N–S; wysokość 520–530 m n.p.m.; gleby piaszczyste z podłożem piaszczysto-piaskowcowym; nasadzenia 1920; uprawa organiczna. Klimat atlantycki z wpływem śródziemnomorskim; opady 450–500 l/m²/rok.

Styl i szczepy

Styl: czerwone, wytrawne
Szczepy: tempranillo (80%), graciano, garnacha, palomino fino (łącznie 20%)

Charakter

Pełna, elegancka Rioja z historycznej parceli. W aromacie dojrzałe czerwone owoce, zioła i lukrecja, podkreślona mineralnością. W ustach napięcie, soczystość i świetna równowaga; beczka 600 l nadaje winu strukturę bez niepotrzebnej dominacji nut dębowych. Długi, czysty finisz. 

Winifikacja

Ręczny zbiór z selekcją krzew po krzewie; transport w skrzynkach 20 kg. Odszypułkowanie ręczne z selekcją jagoda po jagodzie; fermentacja w mikrotanku 2000 kg z codziennym punch-down i pigeage. Malolaktyczna spontaniczna w beczkach z dębu francuskiego. Dojrzewanie 12–16 miesięcy w beczkach 600 l; butelkowanie po miękkiej filtracji, bez stabilizacji. Edycja: ok. 1000 butelek.

Do jedzenia

Jagnięcina, grillowane mięsa, gulasze wołowe, twarde sery.

Serwowanie

Temperatura podania: 15–16°C
Dekantacja: 45–60 min
Alkohol: ok. 14,0% | pH: 3,58 | Kwasowość całkowita: 5,80 g/l

FAQ: La Condenada 2020 (Artuke)

Z jakich szczepów powstaje to wino?
Tempranillo (ok. 80%) z dodatkiem graciano, garnacha i palomino fino.

Skąd pochodzi owoc?
Z pojedynczej parceli „Camino Elciego” w Baños de Ebro; krzewy z 1920 roku.

Jak dojrzewało?
12–16 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego 600 l; miękka filtracja, bez stabilizacji.

Jaki jest profil smakowy?
Dojrzałe czerwone owoce, zioła, lukrecja, wyraźna mineralność; długi, elegancki finisz.

Ile wynosi produkcja?
Około 1000 butelek.

W jakiej temperaturze serwować i czy dekantować?
15–16°C; dekantacja 45–60 minut.

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl