do kasy suma: 0,00 zł

Cydr Bereziartua Gourmet | baskijski naturalny

Cydr Bereziartua Gourmet | baskijski naturalny
  • nowość
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 36,00 zł

Cena regularna:

36.00
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Producent: Bereziartua Sagardoak
Kod produktu: 9003-80859_20250926171026

Opis

Producent: Bereziartua

Bereziartua to rodzinna firma zajmująca się produkcją cydru (w języku baskijskim: sagardoa) od 1870 roku. Początkowo cydrownia mieściła się w Ergobia, a w 1970 roku została przeniesiona do obecnej lokalizacji w Astigarraga, w sercu Kraju Basków. Astigarraga jest historyczną stolicą baskijskiego cydru. Firma, prowadzona przez kolejne pokolenia rodziny, łączy tradycyjne metody produkcji z nowoczesnymi technologiami, co pozwoliło jej stać się jednym z czołowych producentów naturalnego cydru w regionie.

Pochodzenie: jest to naturalny cydr w edycji gourmet, pochodzący z Astigarraga, serca baskijskiego regionu cydrowniczego.  

Odmiany jabłek: do produkcji tego cydru użyto mieszanki dzikich, naturalnych jabłek, w tym odmian txalaka, urtebia oraz gezamina. Jabłka są specjalnie selekcjonowane na potrzeby tej edycji.  

Metoda produkcji: cydr jest wytwarzany tradycyjnymi metodami. Fermentacja odbywa się w drewnianych beczkach przez minimum 4 miesiące. Użycie wyłącznie drewnianych beczek (w odróżnieniu od wersji podstawowej, gdzie stosuje się również kadzie stalowe) oraz selekcja najlepszych jabłek wyróżniają tę edycję.  

Charakterystyka i degustacja: Wersja Gourmet oferuje bardziej złożony i intensywny profil smakowo-aromatyczny w porównaniu do klasycznej wersji cydru Bereziartua.

Kolor: piękna i wyrazista złota barwa, charakterystyczna dla samych jabłek.  

Aromat: intensywny, głęboki, owocowy i bardzo świeży.  

Smak: w ustach cydr ma bardzo charakterystyczny, intensywny, głęboki i niezwykle przyjemny smak. Jest trwały i pozostawia w pamięci delikatne aromaty.  

 

Dane techniczne

Pojemność: 75 cl  

Zawartość alkoholu: 6% obj.  

Kwasowość całkowita: 5-6  

Kwasowość lotna: 1.5-2  

pH: 3.5-3.8  

Nagrody: jakość edycji Gourmet została doceniona na międzynarodowych konkursach, o czym świadczą zdobyte nagrody, takie jak Pomme D'Or Frankfurt w 2015 roku oraz Srebrny Medal na GLINTCAP w 2016 roku.  

 

Produkty powiązane

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl