do kasy suma: 0,00 zł

Cydr Bereziartua Euskal Sagardoa | baskijski naturalny

Cydr Bereziartua Euskal Sagardoa | baskijski naturalny
  • nowość
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 37,00 zł

Cena regularna:

37.00
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Producent: Bereziartua Sagardoak
Kod produktu: 9003-80859_20250926171355

Opis

Producent: Bereziartua

Bereziartua to rodzinna firma zajmująca się produkcją cydru (w języku baskijskim: sagardoa) od 1870 roku. Początkowo cydrownia mieściła się w Ergobia, a w 1970 roku została przeniesiona do obecnej lokalizacji w Astigarraga, w sercu Kraju Basków. Astigarraga jest historyczną stolicą baskijskiego cydru. Firma, prowadzona przez kolejne pokolenia rodziny, łączy tradycyjne metody produkcji z nowoczesnymi technologiami, co pozwoliło jej stać się jednym z czołowych producentów naturalnego cydru w regionie.

Ten cydr jest wyjątkowy, ponieważ posiada certyfikat chronionej nazwy pochodzenia D.O. Euskal Sagardoa (Denominación de Origen). Oznaczenie to zostało utworzone stosunkowo niedawno i gwarantuje, że cydr został wyprodukowany w 100% z lokalnych, baskijskich odmian jabłek i spełnia rygorystyczne normy jakościowe.  

Pochodzenie: naturalny cydr z chronioną nazwą pochodzenia Euskal Sagardoa.  

Odmiany jabłek: jest to kupaż jabłek pochodzących w 100% z Kraju Basków. Certyfikat D.O. dopuszcza użycie ponad 100 lokalnych odmian, co gwarantuje autentyczność i regionalny charakter cydru.

Metoda produkcji: cydr jest wytwarzany metodami tradycyjnymi. Fermentuje w drewnianych beczkach przez minimum 4 miesiące.

 

Charakterystyka i degustacja

Kolor: delikatna staro-złota barwa, charakterystyczna dla jabłek użytych do produkcji.  

Aromat: intensywny, głęboki owocowy bukiet, bardziej złożony niż w wersji podstawowej. Pojawiają się nuty cytrusowe (grejpfrut, skórka cytryny), a także charakterystyczne dla naturalnej fermentacji nuty wiejskie, skórzane czy lekko octowe.

Smak: w ustach cydr ma bardzo charakterystyczny profil, z głębokim i przyjemnym smakiem. Finisz jest długi, czysty i ściągający, z wyczuwalnymi taninami pochodzącymi ze skórek jabłek.

Struktura: Cydr jest niegazowany (spokojny). Delikatne musowanie uzyskuje się wyłącznie poprzez tradycyjny sposób nalewania.

 

Dane techniczne

Pojemność: 75 cl.  

Zawartość alkoholu: 6% obj..  

Kwasowość całkowita: 5-6.  

Kwasowość lotna: 1.5-2.  

pH: 3.5-3.8.  

Nagrody:

Cydr został wyróżniony nagrodą "CIDER 20 WORLD Award".  

Produkty powiązane

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl