
VINO de MONTAÑA 2017

Opis
Góry Systemu Centralnego w Hiszpanii mają 25 milionów lat w i tworzą szkielet Półwyspu Iberyjskiego. Rozległy system wieńczy majestatyczny szczyt Pico Almanzor na wysokości 2 592 m n.p.m. , i dysponuje on jednymi z najstarszych i najciekawszych rodzajów gleb dla uprawy winogron w Hiszpanii. Nic dziwnego, że ma bogate, różnorodne i prastare dziedzictwo uprawy winorośli i produkcji wina.
Połączenie rodzaju gleby (granit niebieski) i wysoko położonych upraw starych winorośli oznacza, że potencjał jakościowy na tych obszarach jest fenomenalny. Ponadto występuje tam szereg niezwykłych odmian winorośli - większość z nich nie jest sadzona nigdzie indziej w Hiszpanii.
Niestety, wiele z tych odległych górskich wiosek spotkało się z niepewną przyszłością z związku z zamykaniem się spółdzielni winiarskich, od których zależą, oraz nieprzerwaną migracją młodych ludzi do miast. W celu zachowania tych niesamowitych starych winnic Península Wines rozpoczął projekt Mountain Wine, współpracując z wieloma lokalnymi dostawcami w dwóch kluczowych pasmach górskich - Sierra de Gredos i Sierra de Gata - aby ożywić winnice i utrzymać miejscowe społeczności, które z nich żyły.
Jest to field blend. Winogrona zostały zwiezione z dwóch pasm górskich do jednego miejsca w Sierra de Gredos i zwinifikowane razem.
Szczepy: Garnacha, Rufete, Piñuela
Pochodzenie: Sierra de Gredos
Kolor przejrzysty, rubinowy. W nosie czarna wiśnia i ciemne/czerwone owoce, rozmaryn, trochę lukrecji, piżma. W ustach pełne, dobrze zbalansowane, pełne ciało, średni finisz, bardzo pijalnie, soczyste. Dobrze zrobione i ciekawe wino.