
PÍCARO DEL ÁGUILA Tinto 2022
Opis
Nazwa wina: Pícaro de Águila
Producent: Domingo de Aguila
Enolog: Jorge Monzón
Region: Ribera del Duero
Szczep/y: tempranillo (głównie), garnacha, albillo mayor, bobal, tempranillo gris
Klimat: kontynentalny
Wysokość: 880m n.p.m.
Styl wina: czerwone, wytrawne
Profil: Elegancka i potężna zarazem interpretacja Ribera del Duero, inspirowana biodynamicznie. Wino ze starych krzewów i wysoko położonych winnic. Znajduje to odzwierciedlenie w jego świeżości, energii, aromacie i energii. Pachnące dojrzałymi owocami, skórą, tytoniem, cedrowym drewnem i gorzką czekoladą, z pięknie wkomponowaną beczką oraz długim, wielowarstwowym finiszem.
Polecane do: wołowiny, twardych serów, leśnych grzybów
Dodatkowe atuty: uprawa organiczna z elementami biodynamiki, stare krzewy
Proces produkcji: Fermentacja w cementowych zbiornikach, gdzie winogrona (wszystkie odmiany razem) wraz z szypułkami są miażdżone stopami, a następnie wino dojrzewa przez 14 miesięcy we francuskich beczkach.