FORLONG 80/20 Skin Contact 2023
Opis
Producent: Bodega de Forlong
Enolog: Alejandro Navarez, Rocio Aspera
Region: Andaluzja (Kadyks)
Szczep/y: palomino fino, pedro ximenez (tylko skórki)
Klimat: śródziemnomorski z wpływem atlantyckim
Wysokość: 62-83m n.p.m.
Styl wina: pomarańczowe, wytrawne
Profil: Zdecydowane i aromatyczne wino pomarańczowe. W aromatach odnajdziemy suszone owoców, nuty herbaciane, kredowe, rozmaryn i tymianek. Na podniebieniu lekko utlenione, przyjemnie słone, bardzo świeże i owocowe zarazem. Wyraża unikatowy charakter Andaluzji, wpisuje się w naturalistyczny trend i zarazem zachwyca czystością bukietu i smaku. Idealne na początek przygody z winami macerowanymi na skórkach i bardzo gastronomiczne.
Polecane do: sushi, risotto z grzybami, kuchni azjatyckiej
Dodatkowe atuty: produkcja naturalna, inspirowana biodynamicznie
Proces produkcji: Wino fermentowało spontanicznie. Kontakt ze skórkami po pedro ximenez trwał trzydzieści pięć dni. Następnie wino dojrzewało na osadzie przez dwanaście miesięcy w glinianej amforze (tinaja).