ESCODA-SANAHUJA Mas del Gaio 2022
Opis
Nazwa wina: MAS DEL GAIO
Producent: Cellar Escoda Sanahuja
Enolog: Joan Ramon Escoda
Region: Katalonia (Conca de Barbera)
Szczep/y: parellada, grenache blanc, macabeo
Klimat: śródziemnomorski
Wysokość: 700-800m n.p.m.
Styl wina: białe/lekko pomarańczowe, wytrawne
Profil: Prawdopodobnie najlepsze białe/lekko pomarańczowe wino od Celler Escoda-Sanahuja. Owoce zebrano ze starych winorośl z rustykalnych wapiennych winnic obok winiarni. Mas del Gaio ma aromaty owoców pestkowych, werbeny cytrynowej i brzoskwini, z długim, mineralnym i słonym finiszem. Niesiarkowane i niefiltrowane.
Polecane do: drobiu serów, owoców morza
Dodatkowe atuty: wino naturalne i biodynamiczne, niesiarkowane
Proces produkcji: Fermentacja spontaniczna, maceracja około ośmiu dni. Wino dojrzewało w glinianej amforze przez około sześć miesięcy.