
CON BARBAS y a lo LOCO 2019
Opis
Nazwa wina: CON BARBAS Y A LO LOCO
Producent: La Salada
Enolog: Toni Carbo
Region: Katalonia
Szczep/y: xarel.lo, sumoll
Klimat: śródziemnomorski
Styl wina: różowe, wytrawne
Profil: Wino w typie „clatete”, powstałe z mieszanki czerwonych i białych winogron. W aromacie wyraźnie kwiatowe, z nutą róży, suszonej żurawiny i dojrzałego grejpfruta. W ustach wyraźnie owocowe, z ziołowym podbiciem i mineralną świeżością.
Polecane do: sałatek, sushi, krewetek
Dodatkowe atuty: stare krzewy, produkcja organiczna, praktyki biodynamiczne
Proces produkcji: Fermentacja spontaniczna. Winogrona macerowane są częściowo ze skórkami i szypułkami, częściowo tylko ze skórkami. Wino dojrzewa w stalowej kadzi przez siedem miesięcy.