do kasy suma: 0,00 zł

BARBADILLO Solear en Rama Manzanilla Pasada (Saca de Invierno 2024) 0,375l

BARBADILLO Solear en Rama Manzanilla Pasada (Saca de Invierno 2024) 0,375l
  • nowość
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 89,00 zł

Cena regularna:

89.00
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Producent: -
Kod produktu: 1C09-114A2

Opis

Producent: Barbadillo.

Region: D.O. Manzanilla Sanlúcar de Barrameda.

Szczep: 100% palomino fino 

Rodzaj: wino wzmacniane, manzanilla pasada en rama.

Zawartość alkoholu: 15,0%.

Pojemność: 375 ml.


Pochodzenie i koncepcja: Wino pochodzi z winnic Gibalbin i Santa Lucía w regionie Jerez Superior, gdzie średni wiek winorośli wynosi 30 lat. Jest ono butelkowane cztery razy w roku, w edycjach odpowiadających porom roku. Zmienne warunki pogodowe w każdym sezonie wpływają na rozwój warstwy drożdży "flor", przez co smak manzanilli może się różnić w zależności od pory roku. 


Produkcja i styl: Po zakończeniu fermentacji moszczu z winogron palomino, wybierane są najdelikatniejsze wina, które następnie wzmacnia się do 15% alkoholu. Tak powstałe wino, znane jako "sobretablas", przeznaczone jest do dojrzewania w beczkach, gdzie na jego powierzchni rozwija się welon drożdży (flor). Z czasem drożdże z gatunku Saccharomyces Cerevisiae przekształcają młode wino w manzanillę. Proces ten to 8 lat biologicznego starzenia w systemie solera. Odbywa się on w piwnicy El Potro w Sanlúcar de Barrameda, w 550 beczkach z amerykańskiego dębu. Druga klasa beczek jest uzupełniana winem Solear, które ma już za sobą 6 lat starzenia. Przy każdej "saca" (pobraniu wina do butelkowania) wybiera się 15 beczek, aby zabutelkować 1500 litrów. 

Na etykiecie tej edycji: mewa cienkodzioba (występująca na bagnach parku narodowego Doñana)

 

Recenzja zimowego wypustu 2023 (saca de Invierno)

"I tasted the winter bottling, which comes from under a thicker layer of yeast and displays a fine touch, with pure apple and citrus as well as energising crunchy acidity. The Pasada evolutive character is very subtle and I perceive this wine more as a classic Manzanilla. I have also tasted Summer 2018 and Spring 2017 bottlings and they were delicious also with bottle age." 92 points 

Wojciech Bońkowski, raport Jerez 2018 (TimAtkin.com)

Pliki do pobrania:
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl