
BARBADILLO Oloroso En Rama (Criadera Selection)
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Producent: Barbadillo
Region: D.O. Jerez-Xérès-Sherry
Szczep: 100% palomino fino
Rodzaj: oloroso
Zawartość alkoholu: 19,0%
Ocena: 92 punkty (Wine Advocate)
Pochodzenie: Wino dojrzewa w piwnicy "La Compañía". Nazwa pochodzi od klasztoru Jezuitów, zbudowanego w tym miejscu w 1630 roku. Piwnica mieści się w "nowym" kościele ukończonym w 1717 roku. Barbadillo zakupiło kościół na publicznej aukcji w 1942 roku i od tego czasu używa go do oksydacyjnego starzenia win. Jest to część nowej serii win w młodszym, łagodniejszym stylu.
Produkcja i styl: Wino przechodzi przez proces starzenia oksydacyjnego. Początkowo odbywa się on w systemie solera, po którym następuje długa faza starzenia statycznego. Roczniki są mieszane, wino dojrzewa w uzupełnianych beczkach bez obecności floru. Jest to wino nieco ciemniejsze i młodsze niż amontillado i palo cortado z tej samej serii. W grudniu 2023 roku wyprodukowano 690 butelek.
Profil sensoryczny: Wino jest łagodne, szerokie i ciepłe, a dzięki powolnej oksydacji podczas długiego starzenia ma pełny, okrągły i korzenny charakter. Jest pełne smaku, z długim finiszem. Nos brzoskwiniowy, z nutą korzeni pochodzącą od starych beczek.
Serwowanie i połączenia kulinarne: Sugeruje się podawanie wina lekko schłodzonego, w kieliszkach do białego wina. Harmonizuje z bogatszymi potrawami, takimi jak obfite gulasze, czerwone mięso i dojrzewające sery.
Uwaga: z uwagi na zawartość alkoholu powyżej 18%, produkt dostępny jedynie w sklepie El Catador Saska Kępa.