
BARBADILLO Jopo de Lobo Organic Pedro Ximénez 0,375l
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Producent: Barbadillo
Region: D.O. Jerez-Xérès-Sherry.
Szczep: pedro ximénez
Rodzaj: wino wzmacniane słodkie
Zawartość alkoholu: 15,5%
Cukier resztkowy: 420 g/l
Pochodzenie i nazwa: Nazwa "Jopo de Lobo" odnosi się do wieloletniej rośliny spotykanej na słonych nadmorskich siedliskach. Jest ona w pełni zależna od innych gatunków, ponieważ nie wytwarza chlorofilu. Roślina ta ma tysiącletnią historię zastosowań, przypisywano jej właściwości lecznicze, a nawet magiczne. Jej zbiór jest zakazany, aby zapobiec jej wyginięciu.
Produkcja i styl: Proces produkcji rozpoczyna się od ręcznego zbioru winogron, po którym następuje około 20 dni suszenia na słońcu w celu powolnego i progresywnego odwadniania. Z każdej tony świeżych winogron uzyskuje się tylko około 200 litrów wina rodzynkowego. Jest ono wzmacniane do 15,5% alkoholu i dojrzewa przez 3 lata w procesie oksydacyjnym. Proces ten odbywa się w tradycyjnym systemie solera, w beczkach z amerykańskiego dębu. System składa się z 15 beczek o pojemności 500 litrów, ułożonych w 3 rzędach (criadera).
Profil sensoryczny: Wino ma intensywny, ciemnomahoniowy kolor z subtelnymi bursztynowymi refleksami. W nosie dominuje aromat rodzynek z nutami suszonych śliwek, toffi, skórki pomarańczowej, czekolady, orzechów laskowych i twardego drewna dębowego. Na podniebieniu jest oleiste i miękkie. Finisz jest długi, z wyczuwalnym smakiem rodzynek i prażonego dębu.
Serwowanie i połączenia kulinarne: Wino ma pełny i zbalansowany smak. Sugeruje się podawanie go schłodzonego, w temperaturze 6-10°C. Stanowi akompaniament do deserów z czekoladą lub lodami, a także do serów dojrzewających, pleśniowych oraz foie. Idealnie nadaje się również w kuchni do przygotowywania deserów i redukcji.