
BARBADILLO Amontillado En Rama (Criadera Selection)
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Producent: Barbadillo
Region: D.O. Jerez-Xérès-Sherry
Szczep: 100% palomino fino
Rodzaj: amontillado
Zawartość alkoholu: 19,0%
Ocena: 94 punkty (Wine Advocate)
Pochodzenie: Wino dojrzewa w piwnicy "Mil Pesetas", która jest częścią kompleksu budynków z XVIII wieku w dawnej dzielnicy San Blas. Barbadillo odnowiło tę piwnicę w stylu mudejar i w 1920 roku rozpoczęło w niej proces oksydacyjnego starzenia amontillado.
Produkcja i styl: Jest to dojrzałe amontillado o średnim wieku 12-13 lat. Przechodzi przez dwa etapy starzenia: biologiczny i oksydacyjny. Proces ten odbywa się w criaderas i solera w piwnicach zlokalizowanych w Sanlúcar de Barrameda. Do starzenia wina używa się beczek z amerykańskiego dębu. W maju 2024 roku napełniono 1530 butelek.
Profil sensoryczny: Wino jest eleganckie, wytrawne i wierne swojemu stylowi, posiadając cechy ewolucji starej manzanilli. Charakteryzuje się dużą finezją, złożonością i autentycznością. Nos jest ostry, przenikliwy i słony, a smak wyraźnie słony, z nutami solonego karmelu.
Serwowanie i połączenia kulinarne: Sugeruje się podawanie wina lekko schłodzonego, w kieliszkach do białego wina. Jest to jedno z najbardziej wszechstronnych win, harmonizujące z niemal każdym rodzajem jedzenia. Sprawdza się również jako aperitif.
Uwaga: z uwagi na zawartość alkoholu powyżej 18%, produkt dostępny jedynie w sklepie El Catador Saska Kępa.